Hopp til hovedinnhold eller footer
Til forsiden

Grønt Oslo

Oppdag en ledende destinasjon for bærekraftige møter og arrangement.

Oslo ble kåret til Europas miljøhovedstad 2019, og jobber for å være blant verdens grønneste byer og en pioneer innen bærekraftig utvikling.

Byen har allerede iverksatt noen av de mest ambisiøse miljøtiltakene i Europa, inkludert et årlig klimabudsjett som pålegger myndighetene å telle karbon slik de teller penger. Målet er å redusere utslippene med 95 prosent i 2030, sammenlignet med 2009-nivå.

 

 

Oslos konferansenæring spiller en viktig rolle i arbeidet med Oslos nullutslippsvisjon, og hele 95 % av hoteller, møtesteder og leverandører er miljøsertifiserte. Sammen gjør de det enkelt å planlegge et bærekraftig arrangement i Oslo.

Les videre for å lære mer om hva Oslo har å tilby bærekraftsbevisste arrangører.

 

GDS-indeksen

Oslo Convention Bureau har deltatt i GDS-indeksen – et globalt program for referansemåling og forbedring innen bærekraft – siden 2016. Som deltaker i GDS-programmet er vi del i et nettverk av destinasjoner som jobber for å utvikle sektoren vår, der vi deler bestepraksiser, feirer viktige milepæler og vokser sammen.

Dette hjelper oss å bidra til bærekraftige utvikling i Oslo ved å engasjere interessenter i møteindustrien, lokalsamfunn og myndigheter. 

Oslo ble i 2023 rangert som nummer 2 på listen over de mest bærekraftige destinasjonene.

Les mer om GDS-indeksen

 

Miljøsertifiserte konferanselokaler

Oslos to største konferansesentre, Oslo Kongressenter og NOVA Spektrum, er begge Miljøfyrtårn-sertifisert. Det betyr at de oppfyller de høyeste standarder når det gjelder energibruk, avfallshåndtering, transport, arbeidsmiljø og valg av leverandører.

Flere av Oslos unike møtelokaler er også miljøsertifisert, inkludert Den Norske Opera & Ballett og Norsk Maritimt Museum.

 

Utforsk Oslos møtesteder

Bærekraftige hoteller

Flere hotellkjeder kjent for sin solide innsats for bærekraft er godt representert i Oslo. Thon Hotels eier totalt 16 hoteller i byen, som alle er miljøfyrtårnsertifisert. Radisson Blu, som automatisk kompenserer for karbonavtrykket til alle møter og arrangementer som finner sted på hotellene deres, har to hoteller i Oslo.

Strawberry har inkludert mangfold og sosialt ansvar i sitt bærekraftsprogram. Scandic, den største hotellkjeden i Norden, har jobbet for å bli ledende innen bærekraft siden 1993, og deres Oslo-lokasjoner er intet unntak.

Alt i alt er 97 % av Oslos hoteller miljømerket eller sertifisert.

 

Oslos konferansehoteller

 

Aktiviteter med lavt karbonavtrykk

Oslo er en grønn hovedstad også rent bokstavelig: Rundt to tredjedeler av byens areal består av skoger, grøntområder og elver. Oslos havneområder, tidligere dominert av konteinere og tungtrafikk, har blitt omgjort til en ni kilometer lang spektakulær havnepromenade full av muligheter for urban rekreasjon.

Oslos unike nærhet til naturen gir oss et vell av spennende aktiviteter med lavt karbonavtrykk, fra guidede skogsturer til kajakkturer på Oslofjorden.

 

Grønne aktiviteter i Oslo

 

Grønne måltider

Bærekraftige ingredienser og reduksjon av matsvinn har blitt topp prioritet for mange hoteller og konferansesentre i Oslo. For eksempel jobber Oslo Kongressenter aktivt med FNs klimamål om å redusere matsvinnet med 50 % innen 2030. Sentrumshotellet Clarion Hotel The Hub dyrker urter og grønnsaker på en egen takterrasse, og sørger slik for at produktene er så kortreiste som de kan få blitt.

 

 

Stadig flere restauranter i Oslo tilbyr grønne menyer. Hvis du leter etter lokalproduserte økologiske råvarer eller kjøttfrie måltider, finner du gode alternativer som spenner fra rimelige bistroer til gourmetrestauranter med Michelin-stjerner.

 

Utvalgte grønne restauranter

 

Ansvarlig transport

På veien mot å bli en tilnærmet nullutslippsby, utvikler Oslo stadig nye, grønne transportløsninger. Byen er kjent som "verdens elbilhovedstad", og har flest elektriske kjøretøy per innbygger i verden. Selv fergene går snart utelukkende på strøm. Oslo er dessuten en veldig kompakt by, så du kan også nå de fleste steder i sentrum til fots.

 

 

Oslo Lufthavn dukker opp på listene over verdens mest miljøvennlige flyplasser. Blant annet er flyplassens nyeste terminal det første flyplassbygget som har mottatt BREEAM-vurderingen "excellent". I tillegg til å være bygget av miljøvennlige materialer, gjør bygget fantastiske ting som å samle og lagre snø i et depot som brukes til å kjøle ned terminalbygningen om sommeren. Lufthavnen har vært ACA-kreditert (Airport Carbon Accreditation) under nivået "Neutrality" helt siden 2009.

Oslo Havn går også foran i utviklingen av utslippsfrie løsninger. Alle ferger som går fra Oslo til Danmark og Tyskland får nå landstrøm i Oslo, noe som er estimert til å redusere havnens årlige CO2-utslipp betydelig.

Guide til mer bærekraftige arrangementer

Lurer du på hvilke grep som kan tas for å gjøre arrangementet mer bærekraftig? Vi har satt sammen en liste med forslag, som ikke bare vil redusere utslipp knyttet til arrangementet ditt – de vil sannsynligvis også forbedre helhetsopplevelsen.

For mer inspirasjon anbefaler vi denne omfattende guiden til utslippsfrie arrangement satt sammen av Miljøstiftelsen Zero.

Vil du vite enda mer om mulighetene for å holde utslippsfrie arrangement i Oslo? Ta kontakt med oss på [email protected], og vi bistår deg gjerne i prosessen.

 

Hvordan kompensere klimaavtrykket?

For å hjelpe arrangører som ønsker å kompensere for klimaavtrykket en konferanse eller kongress setter (i tillegg til å velge de mest bærekraftige alternativene), har VisitOSLO opprettet en konto hos CHOOOSE – et norsk selskap gjør det enkelt for bedrifter å måle, spore og kompensere for karbonavtrykket sitt på ett og samme sted.

Her kan man legge inn antall deltakere og hvor mange dager konferansen varer, pluss eventuelle flyturer til og fra. Kalkulatoren regner ut klimaavtrykket per person i løpet av én dag, som inkluderer alt fra hva man spiser, transport, strøm og så videre.

Som et eksempel vil et event over to dager med 250 deltakere tilsvare i underkant av 24 tonn. Dette vil koste fra 1 770,– totalt å kompensere for.

CHOOOSE tilbyr en variert portefølje av klimakompensasjonsløsninger, inkludert Blue Carbon, Sustainable Aviation, samfunnsprosjekter, naturbaserte løsninger, fornybar energi og karbonfjerning. Dermed kan du velge det prosjektet som er mest relevant for temaet for kongressen eller konferansen.

Dette er vår klimakompensasjon så langt:

 

Les mer om CHOOOSE og de ulike prosjektene du kan støtte.